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COVID-19 Coronavirus

Pharmacists – COVID-19
Frequently Asked Questions

This FAQ responds to questions that the Department of Health and Human Services (DHHS) has received regarding 
the practice of pharmacy during the COVID-19 state of emergency. It will be updated as additional questions are 
received.

May 14, 2020

Q: Can pharmacists rely on U.S. Food and Drug Administration (FDA) policy to compound 
hand sanitizer without a prescription and sell it over the counter?

A: Yes. The FDA has indicated that it “does not intend to take action” against pharmacists in state-licensed 
pharmacies who prepare alcohol-based hand sanitizers for consumer use or for use as health care personnel hand 
rubs for the duration of the public health emergency declared by the Secretary of Health and Human Services on 
January 31, 2020, so long as the hand sanitizer is compounded using the ingredients specified by the FDA and 
labeled in accordance with FDA guidance. The Nebraska Department of Health and Human Services (DHHS) does 
not intend to apply state regulation when it determines that doing so would frustrate the purposes or intentions of: 
federal waivers or other federal actions, and the State of Nebraska’s COVID-19 response. Accordingly, DHHS will 
not make formal citations so long as compounding occurs in accordance with FDA policy and USP 795 during the 
COVID-19 state of emergency. However, for Nebraska Medicaid to reimburse a pharmacist for hand sanitizer, there 
must be a patient-specific prescription.

Q: Can pharmacists rely on U.S. Department of Health and Human Services (HHS) guidance to 
administer COVID-19 tests?

A: Yes. HHS guidance authorizes licensed pharmacists to “administer COVID-19 tests, including 
serology tests, that the Food and Drug Administration (FDA) has authorized.” As previously noted, 
DHHS does not intend to use state regulation to frustrate the purpose or intentions of federal 
waivers or other federal actions, or the State of Nebraska’s COVID-19 response. Accordingly, 
DHHS will not make any formal citations so long as testing occurs pursuant to HHS guidance 
during the COVID-19 state of emergency. Pharmacists wanting to do serology testing pursuant 
to the HHS guidance will need to obtain a Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA) 
certificate. Pharmacists as billing providers for nasal swab collection are part of broader statewide 
testing strategy, and information about that strategy will be forthcoming.

Q: May pharmacists rely on guidance from the federal Drug Enforcement 
Administration (DEA) permitting the use of oral prescriptions for schedule II 
controlled substances under DEA-specified conditions?

A: No. DHHS understands that the DEA issued its guidance to “enable greater flexibility in oral 
prescribing” during the COVID-19 state of emergency. However, the State of Nebraska has 
concerns about the potential misuse of prescription drugs listed on the DEA schedules that warrant 
continued enforcement of contrary state laws. Further, DHHS does not believe such flexibility would 
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 be necessary to further Nebraska’s COVID-19 response. As such, pharmacists may not accept oral prescriptions for 
schedule II controlled substances except under the conditions set forth in Neb. Rev. Stat. § 28-414(3)(a).

Q: Can compounding pharmacies compound medications that are in short-supply due to 
COVID-19?

A: Yes. Compounding pharmacies will temporarily be allowed to compound commercially available drugs in a drug 
shortage as determined by the Nebraska Board of Pharmacy or if a patient has an allergic reaction to the approved 
drug according to Neb. Rev. Stat. § 38-2867.01(5)(b). Notifications regarding Nebraska shortages should be sent 
to DHHS.MedicalOffice@nebraska.gov or to the assigned Pharmacy Inspector for consideration by the Board of 
Pharmacy.

Q: Has the requirement that pharmacy technicians obtain a national certification been waived?

A: No. Executive Order 20-10 did not waive this requirement. However, the requirement is currently being deferred 
until testing for certification can be completed. Applicants who fail the certification test will be unable to continue 
working as a pharmacy technician.

Q: Has the requirement that pharmacies conduct annual controlled substance inventories 
been suspended during the COVID-19 state of emergency?

A: No. Pharmacies should complete their annual inventory of controlled substances within one year of the previous 
inventory date, as required in Neb. Rev. Stat. § 28-410(2).

https://nebraskalegislature.gov/laws/statutes.php?statute=28-414
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